اسوه حسنه (1) - انجام وظیفه
سلام
خداوند در قرآن می فرماید
لقد کان لکم فی رسول الله اسوه حسنه (احزاب آیه 21) : رسول خدا برای شما الگوی نیکویی است
ماها شاید بخاطر اینکه فکر میکنیم زندگی امروز ما ماشینی شده ولی زمان پیامبر اینطوری نبوده ، ممکنه اصلا دنبال فکر کردن توی رفتار و گفتار پیامبر و الگوبرداری از اون توی زندگی امروزی خودمون نباشیم . و شاید به نظرمون اصلا قابل الگو برداری نیست . اما من سعی میکنم در چند یادداشت متناوب، در خصوص این الگو حرف بزنم تا روشن بشه که کاربرد الگوپذیری ما از ایشون چیه و چگونه میتونه در زندگی به ما کمک بکنه .
در این یادداشت در خصوص "انجام وظیفه ها و کارها" توی زندگی پیامبر گرامی اسلام (ص) صحبت میکنم .
خدا در دو جا از قرآن به پیامبرش میگه : "لعلک باخع نفسک علی آثارهم الا یکونو مومنین (شعرا آیه 3)" و "لعلک باخع نفسک علی آثارهم ان لم یومنوا بهذا الحدیث اسفا (کهف آیه 6)" : معنی خودمونی اش اینه که چرا اینقدر خودتو برای ایمان آوردن این مردم به زحمت میندازی و مشقت میکشی
جنبه ای از این آیه که از حیث الگو گرفتن میخام روش بحث کنم ، پیگیری و جدیت در کاره که به سبک رفتاری کارمندان مربوط میشه. پیامبر، ماموری بوده از طرف خداوند و ماموریتی داشته به عنوان هدایت انسان ها . در حقیقت اگه بخایم شبیه سازی کنیم این رابطه رو به یک اداره ، خداوند میشه در نقش مدیر و پیامبر میشه در نقش کارمند ؛ ایشون اونقد پیگیر انجام این ماموریت و وظیفه ای که بهشون محول شده بودن و اونقدر براش زحمت و مشقت کشیدن و خودشونو اذیت کردن که خدا هم صداش درومده و میفرماد "چرا اینقدر خودتو اذیت میکنی ؟ تو فقط قراره پیام رو ابلاغ کنی ، ایمان آوردن یا نیاوردن اونها دست تو نیست . "
اما پیامبر در نقش یک کارمند ، عقیده اش این بوده که وقتی کاری بهش واگذار میشه تا جایی که توان داره و میتونه سعی کنه به بهترین وجه اون وظیفه رو انجام بده که مدیر ازش راضی باشه و حتی خود مدیر بهش بگه "دیگه بسه نیاز نیس اینقدر خودتو اذیت کنی برای این کار من ازت راضی ام ".
همه ی ما، توی اداره ها با کارمندانی برخورد کردیم که وظیفه ای به دوش شون گذاشته شده از طرف مدیر، اما نه تنها اون رو به خوبی انجام نمیدن بلکه تمام سعی خودشون رو برای از زیر کار در رفتن انجام میدن . متاسفانه در بسیاری از ادارات بخصوص دولتی کشور این معضل رو مشاهده می کنیم. چرا راه دور بریم . خود ما هر کدوممون یه جایی به کاری مشغولیم ، یا درس میخونیم یا خونه داری میکنیم یا .. ؛ بالاخره بیکار نیستیم . اگه کاری یا وظیفه ای روی دوشمون هست ، آیا توی انجامش سستی نمی کنیم ؟ آیا سهل انگاری نمیکنیم ؟ آیا از همه توان و تلاش مون استفاده میکنیم که بهترین کار و خدمت رو انجام بدیم یا فقط رفع تکلیف میکنیم از خودمون ؟
الگو برداری از پیامبر تو این موضوع یعنی اینکه مثلا اگه مادر هستیم و خونه دار، در آرام کردن فضای خونه، تربیت درست بچه ها، پشتیبانی روانی از همسر و حفاظت از مال و ناموس او کوشش کنیم . اگه پدر هستیم و کارمند، توی انجام وظایف داخل اداره به بهترین صورت، کسب روزی حلال، اخلاق خوب توی خونه و .. نهایت تلاش خودمون رو بکنیم .
توجه کنیم که هیچ کدوم از ما نمیتونیم به پیامبر (ص) برسیم . ولی میتونیم از ایشون الگو برداری کنیم و جا پای قدم های مبارک ایشون بگذاریم .
یاحق